Plasticizer leverancier, ESBO, TOTM, DOS, DOA, EFAME etc.


Adipaat is het zoutproduct van een reactie tussen adipinezuur en een basische of hoge pH-verbinding. Een zout, in de chemische zin in plaats van de betekenis van de tafelzout, is een ionische verbinding zonder netto last die gevormd wordt wanneer een zuur reageert met een base. Een ionische verbinding komt voor wanneer een positief geladen ion bindt met een negatief geladen ion. Er zijn verschillende vormen van adipaat met verschillende composities en toepassingen. Voorbeelden zijn de plastic additieven Bis (2-ethylhexyl) adipaat (DEHA) en dioctyladipaat (DOA) , en de voedingsadditieven kaliumadipaat en natriumadipaat.

Adipinezuur, waaruit adipaat optreedt, heeft de vorm van een wit poeder dat typisch wordt vervaardigd in plaats van in de natuur gevonden. Chemisch behoort adipinezuur tot de klasse van dicarbonzuren, organische verbindingen die twee carboxylzuur functionele groepen hebben. Een verbinding is organisch als het koolstof bevat. De chemische formule van adipinezuur is (CH2) 4 (CO2H) 2 . Als zuur, wanneer het wordt toegevoegd aan water, laat het waterstofionen of opgeladen waterstofatomen in de oplossing, waardoor het een lagere pH en een zure smaak geeft.

In zijn hoedanigheid als voedseladditief dient adipaat als een zuurheidsregelaar, of een pH-controle-middel. Een zuurheidsregelaar wordt toegevoegd om de zuurgraad of basiciteit van een voedsel te wijzigen. Elke zuurheidsreguleerder heeft een E-nummerlijst. Kaliumadipaat, dat is het kaliumzout gevormd uit een adipinezuurreactie, heeft het E-nummer "E357" en natriumadipaat, dat het natriumzout is dat voortkomt uit een adipinezuurreactie met een base, heeft het E-nummer "E356". Deze verbindingen geven een zure smaak aan levensmiddelen en kunnen als gelerend middel worden gebruikt.

Dioctyladipaat, dat vaak verward is met DEHA, is ook een weekmaker. DOA is een bleke, heldere, vette vloeistof die vaak gebruikt wordt als ingrediƫnt in plastic voedingswrap, antiperspiranten en smeermiddelen. Deze verbinding blijft flexibel onder koude omstandigheden, weerstaan de warmte redelijk goed, verzet tegen een relatieve vervuiling en heeft een lage viscositeit. Chemisch is DOA een ester van adipinezuur, wat impliceert dat adipinezuur werd gereageerd met een alcoholverbinding om DOA te vormen. De formule is C22H42O4.

p201611171436213113454.jpgP70209-082504.jpg