PVC-producten en voedselveiligheid

Weekmakers worden hoofdzakelijk gebruikt in producten van polyvinylchloride (PVC). Sinds de opkomst van het door weekmakers besmette voedselincident, maakten veel mensen zich zorgen over de migratie van weekmakers van plastic materialen naar voedsel en het bijbehorende gezondheidsrisico. In feite zijn weekmakers stoffen die voornamelijk worden gebruikt in harde kunststoffen om hun flexibiliteit en duurzaamheid te verbeteren. PVC is het meest voorkomende harde plastic materiaal dat weekmakers gebruikt. Daarom bevatten voedselcontainers, commerciële huishoudfolie, pakkingen die worden gebruikt voor het afdichten van de metalen deksels van glazen potten, transportbanden, handschoenen, gemaakt van PVC evenals kleefstoffen en drukinkt op voedselverpakkingen, weekmakers.

De industrie heeft veel soorten weekmakers gebruikt, waaronder ftalaten, adipaten, epoxyesters en citraten. Van deze hebben ftalaten zoals DEHP en DBP de meeste regelgevende en wetenschappelijke aandacht gekregen vanwege hun toxiciteit bij de voortplanting en ontwikkeling bij proefdieren.

Wat de migratie van weekmakers naar voedsel beïnvloedt

Wanneer PVC-materialen die in contact komen met levensmiddelen op de juiste wijze worden vervaardigd en gebruikt, wordt niet verwacht dat de weekmakers in de materialen buitensporig in levensmiddelen migreren. Aangezien weekmakers echter in olie oplosbaar zijn, mogen kunststoffen die weekmakers bevatten, met name ftalaten (dwz in het geval van PVC-producten) niet worden gebruikt in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen voor het bevatten van vet voedsel. Lokale en overzeese gegevens lieten zien dat sommige vette voedingsmiddelen zoals eetbare oliën, sauzen op basis van olie en kaas werden ontdekt met lage ftalaten, mogelijk in verband met milieuverontreiniging of ongepast gebruik van materialen die in contact komen met levensmiddelen. Migratie van weekmakers neemt ook toe met de temperatuur en de contacttijd. Kunststoffen die weekmakers van ftalaten bevatten, mogen niet worden gebruikt in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor voedingsmiddelen voor zuigelingen en kinderen jonger dan drie jaar, omdat ze gevoeliger zijn voor de toxiciteit van ftalaten. Over het algemeen zijn fabrikanten van materialen die met levensmiddelen in contact komen verantwoordelijk voor het uitvoeren van tests voorafgaand aan het gebruik van hun producten om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn onder de beoogde gebruiksomstandigheden.

Punten om op te merken:

1. Weekmakers worden voornamelijk gebruikt in PVC-producten.

2. Migratie van weekmakers uit PVC-materialen neemt toe wanneer ze in contact komen met vet of warm voedsel.

3. Blootstelling aan een laag gehalte aan weekmakers is onvermijdelijk vanwege hun algemene aanwezigheid als milieuverontreinigende stoffen, maar kan worden verminderd door het juiste gebruik van materialen die in contact komen met levensmiddelen.

Vermindering van blootstelling aan weekmakers uit voedsel

Weekmakers zijn veel gebruikte industriële chemicaliën. Vanwege hun wijdverspreide aanwezigheid als milieucontaminanten, is blootstelling aan lage niveaus van weekmakers door voedsel-, water- of huidcontact met kunststoffen onvermijdelijk. Ons lichaam kan weekmakers zoals ftalaten effectief metaboliseren en afscheiden. Blootstelling aan lage ftalaten is waarschijnlijk niet gevaarlijk voor de gezondheid. We kunnen de volgende maatregelen nemen om onze blootstelling aan ftalaten te verminderen.

Advies aan consumenten

1. Volg de instructies van de fabrikant met name op de temperatuurspecificaties en instructies voor de magnetron en vaatwasser bij het gebruik van plastic voedselcontainers.

2. Gebruik geen PVC of niet-geïdentificeerde plastic bakjes om vette voedingsmiddelen of warme voedingsmiddelen in te bewaren. Gebruik in plaats daarvan glazen, keramische of roestvrijstalen containers.

3. Zorg ervoor dat vet voedsel niet in contact komt met de pakking van het deksel wanneer u een glazen pot gebruikt of opnieuw gebruikt.

Advies voor de handel

1. Fabrikanten van materialen die in contact komen met levensmiddelen moeten productinformatie en gebruiksinstructies verstrekken.

2. De handel in levensmiddelen moet voldoen aan goede productie- en voedselveiligheidspraktijken. Zorg ervoor dat voedselproducten voldoen aan de lokale voorschriften.

3. Vermijd het gebruik van ftalaatbevattende materialen die met levensmiddelen in aanraking komen, vooral voor vette voedingsmiddelen en voedsel dat bedoeld is voor zuigelingen en jonge kinderen.


ZHEJIANGJIAAO ENPROTECH STOCK CO., LTD

VOEG toe: Nr. 1 Economische & Ontwikkelingszone, Tongxiang, Zhejiang, China

Contact: Grey Li

Gray LI Mobile: 0086-15888317761

Contact: Joey Deng

Joey Deng Mobile: 0086-13763320723

TEL: 86-573-88623097

FAX: 86-573-88623119

E-mail: inquiry@jiaaohuanbao.com